Najbolji crtež na konkursu Novogodišnji praznici uz Šonjavka

Na upravo završenom likovnom konkursu za decu Izdavačke kuće Dereta pod nazivom Novogodišnji praznici uz Šonjavka dobitnik prve nagrade je Mihajlo Novaković (11 godina) iz Sremske Mitrovice.

Ilustracija: Mihajlo Novaković

Na Deretin likovni konkurs iz Sremske Mitrovice poslali smo devet radova, a prikupljanje je organizovano u studiju Sinhro mozaik, gde je i jedna književna radionica bila posvećena upravo ovom književnom junaku koji je obeležio detinjstvo mnogih mališana. Posebno se zahvaljujemo učiteljici Mili iz Osnovne škole “Boško Palkovljević Pinki” koja je jedan čas likovnog posvetila razgovoru o knjizi “Dnevnik šonjavka” i motivisala učenike da oslikaju svoje viđenje Grega Heflija.

Izdavačka kuća Dereta je povodom novogodišnjih praznika raspisala likovni konkurs na temu poznatog serijala, čiji je ekskluzivni izdavač za Srbiju. Prema rečima organizatora, nije bilo lako doneti odluku jer je na adresu izdavačke kuće pristiglo dosta radova koji su pokazali da mnogo Šonjavkovih obožavatelja dobro crta.

Dereta je do sada objavila 17 knjiga ovog serijala čiji je autor Džef Kini. 2007. godine objavljena je prva knjiga serijala koja je odmah je postala najčitanija dečja knjiga u Americi.

Svakodnevne avanture neobičnog dečaka pomogle su milionima dece da se identifikuju s njim i shvate da je svako poseban na svoj način. Zahvaljujući ovim Dnevnicima, Njujork Tajms je 2009. godine Džefa Kinija proglasio za jednog od sto najuticajnijih ljudi u Americi.