Projekti

Sinhro.rs – Svaka knjiga ima dve priče

Portal za književnost i kulturu čitanja Sinhro.rs od 2013. godine okuplja ljubitelje književnosti, a od 2020. godine, nakon registrovanja udruženja, njegov formalni izdavač je organizacija Sinhro MOZAIK.

Portal za književnost i kulturu čitanja Sinhro.rs posvećen je sistematizovanju i agregaciji tekstova, multimedijalnog materijala i linkova iz književnosti. Pratimo aktuelne novosti i intervjue, najavljujemo književne događaje i nova izdanja knjiga, pišemo o knjigama, književnosti i kulturi čitanja. Objavljujemo poeziju, prozu i eseje afirmisanih i neafirmisanih autora. Osnovni ciljevi portala su: informacija, edukacija, kreacija i promocija. Sinhro.rs je mesto hipertekstualnog ukrštanja, polazna tačka za dalja putovanja, ili samo usputna stanica.

ISSN 2738-0092 (Online)
COBISS.SR-ID 21816841
UDK 82

Radionice medijske pismenosti

Organizacija Sinhro MOZAIK iz Sremske Mitrovice uz podršku i saradnju sa IREX timom, organizovala je besplatne onlajn radionice medijske pismenosti prema programu Saznaj i razaznaj.

Program Saznaj i razaznaj obučava građane i građanke modernim veštinama medijske i informacione pismenosti. Ovaj program podučava polaznike kako da identifikuju manipulaciju, razlikuju dezinformacije od činjenica i na odgovoran način dele sadržaj. Onlajn radionice medijske pismenosti održane su putem Zoom platforme 22. i 23. decembra 2020. godine u terminu od 17 do 20 časova a uspešno ih je završilo 28 polaznika i polaznica, koji su dobili i sertifikate o učešću.

Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe

U martu 2021. udruženje Sinhro MOZAIK priključilo se akciji Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe, sa ciljem prikupljanja očuvanih pametnih telefona i tablet uređaja namenjenih učenicima kojima su oni neophodni za praćenje  onlajn nastave i komunikaciju.

U ovoj akciji naše udruženje sarađuje sa bibliotekom Gligorije Vozarović, koja je ustupila prostor i mesto gde građani mogu odneti uređaje za doniranje.

Akcija nema rok do kada treba da se završi, a ideja je da se pored pomoći učenicima, promovišu i razvijaju solidarnost, empatija, zajedništvo i ekološka svest. U akciji učestvuje preko 20 organizacija i zainteresovanih pojedinaca, a akciju podržava Unija srednjoškolaca Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika.