ČITALIŠTANCE – mesto za čitalačke i književne početke

Čitalištance je program namenjen deci od 4 do 7 godina i obuhvata kreativne radionice za najmlađe koji još nisu usvojili tehnike čitanja i pisanja. Učešćem u programu razvija se njihova mašta i radoznalost, kao i veštine razumevanja teksta, jezika i slova.

Kroz igru i dijaloško čitanje učesnici se upoznaju sa osnovama razumevanja i tumačenja književno-umetničkog dela i komunikacije.

Pored razgovora o pročitanom, podstiče se i vizuelno izražavanje savremenim metodama i različitim likovnim tehnikama.

Čitanje, tumačenje i razgovor o pročitanom, upoznavanje sa jezičkim sistemom i slovima, kao i likovno izražavanje u funkciji su intelektualnog i kreativnog razvoja svakog deteta. Ovim aktivnostima pospešuje se korelacijski pristup umetnosti, stvaranju i intelektualnom razvoju.

Ideja programa je da se, u vremenu žurbe, odvoji 90 minuta kako bi kroz igru i ozbiljan kreativan rad najmlađi u skladu sa svojim uzrastom, usvojili određene veštine i znanja koja će im omogućiti povezivanje sa književnošću i kreativnošću, kao i lakše snalaženje tokom predškolskog i ranog školskog perioda.

Rad je isključivo u malim grupama.

Čitalištance se održava ponedeljkom i četvrtkom u Sremskoj Mitrovici u studiju Sinhro MOZAIK (Promenada 35/1).

Više informacija o cenama programa i vremenu održavanja radionica možete dobiti putem telefona 066 502 61 45 ili na mejl mozaik@sinhro.rs