Sinhro BOOK Club: čitalački klubovi za decu i odrasle

Mnoge naučne studije potvrdile su da čitanje ima pozitivno delovanje na um i telo, kao i da nas ta aktivnost usrećuje i opušta. Međutim, iako se danas najviše čita nego ikada u istoriji, najmanje se čitaju knjige. Ako proanaliziramo svoj dan, videćemo da smo pročitali bezbroj informacija sa kojima ne znamo šta ćemo, te prirodno postavljamo pitanje da li takvo čitanje, koje je posledica ubrzanog načina života, unosi mir i zadovoljstvo, ili budi sasvim drugačije emocije, nego što to čine knjige?

U želji da vrati knjige u svakodnevni život i poveže ljude sličnih interesovanja kojima nedostaje dinamika dijaloga i razgovor o knjigama, organizacija Sinhro MOZAIK i portal za književnost i kulturu čitanja Sinhro.rs pokrenuli su u Sremskoj Mitrovici čitalački klub, Sinhro BOOK Club za decu i odrasle. Cilj čitalačkih klubova je da okupi zainteresovane koji će u međusobnom dijalogu razmeniti svoje stavove i utiske o pročitanom delu, kao i da u prijateljskoj atmosferi motiviše na dalje čitanje knjiga.

Čitalački klub za decu je oformljen prethodnih meseci, a najmlađi su razgovarali o knjigama za decu. Izdvajamo prvu knjigu o kojoj smo razgovarali, Mene je teško ne voleti Jasminke Petrović, koja je probudila mnoga osećanja i interesovanja kod najmlađih. Na prethodnom čitalačkom klubu tema je bio roman skandinavske književnice Ose Lind, Peščani vuk koji nas je naučio da smo svi deo univerzuma i da ništa ne nestaje iako ima ograničeno postojanje u ovome svetu.

Naredna knjiga o kojoj ćemo razgovarati je popularni roman za decu Tom Gejts – moj savršeni svet autorke Liz Pišon. U pričama o dečaku Tomu, mnoga deca mogu da se pronađu, čime je proces identifikacije olakšan, a samim tim je i čitanje lakše i zanimljivije. Ova knjiga svakako spada u onaj red popularne književnosti zbog koje deca često lakše prolaze kroz proces usvajanja navike čitanja.

Od ovog proleća Sinhro BOOK Club otvara svoja vrata i odraslim sugrađanima, bez obzira na uzrast i stručnost. Cilj čitalačkog kluba za odrasle jeste da se kroz dijalog i međusobnu razmenu utisaka i stavova tumači određeno književno delo, da se razmenjuju ideje i da se u inspirativnom okruženju dođe do određenih zaključaka o svetu koji nas okružuje, a koji upravo upoznajemo kroz književnost i umetnost. Prva knjiga koja će biti tema čitalačkog kluba za odrasle je Nepodnošljiva lakoća postojanja Milana Kundere.

Čitalački klubovi Sinhro BOOK Club održavaju se u studiju Sinhro MOZAIK, a o terminu ćemo sve zainteresovane obavestiti nakon formiranja grupe.

Studio Sinhro MOZAIK bavi se afirmacijom i promocijom književnosti, umetnosti i kulture. Organizuje školu kreativnog pisanja i kritičkog čitanja, kao i mentorske programe časova srpskog jezika.

Ukoliko volite da čitate, želite da razmenjujete svoje utiske o knjizi i mišljenja sa drugima i učestvujete u drugačijem razgovoru, ili smatrate da bi za vaše dete bilo korisno i dobro da usvaja naviku čitanja i druži se sa vršnjacima kroz dijalog o knjizi, ne propustite priliku da se priključite zajednici ljubitelja književnosti.

Prijave i više informacija: 066 502 61 45 ili mozaik@sinhro.rs