PODRŽITE akciju doniranja telefona i tableta učenicima

Da li ste znali da 37% srednjoškolaca deli računar sa ukućanima, dok čak 15% nema pristup računaru uopšte (uključujući i telefone i tablete), a kada je reč o osnovcima taj procenat je veći? Nedostatak tehnike uticao je na kvalitet života mnoge dece, ali vi sada možete to da promenite i pomognete. U akciji Vršnjaci vršnjacima: online digitalne klupe možete donirati očuvani pametni telefon ili tablet koji će dalje biti prosleđen onima kojima je potreban.

U akciji Vršnjaci vršnjacima: online digitalne klupe organizacije širom Srbije skupljaju očuvane pametne telefone i tablete koje će dalje proslediti onima kojima su potrebni. Na taj način će uređaji dobiti produžen život i neće skupljati prašinu, a nekome će biti od koristi. Istovremeno, cilj akcije je i razvijanje solidarnosti, empatije, zajedništva i ekološke svesti.

Ako želite da donirate uređaj, potrebno je da on bude očuvan, pri čemu manje ogrebotine dolaze u obzir. Punjač je poželjan, ali ne i obavezan.

Građani Sremske Mitrovice i okoline koji žele da pomognu učenicima, svoje uređaje mogu doneti u biblioteku Gligorije Vozarović (odeljenje za odrasle) ili se javiti udruženju Sinhro MOZAIK slanjem mejla na adresu mozaik@sinhro.rs ili pozivom na broj 066-5026145.

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete pokazuje da, kada je reč o glavnim problemima sa kojima su se suočili nastavnici prilikom realizovanja učenja na daljinu, najveći broj njih, odnosno 52,3% izdvaja dostupnost resusursa i tehnologije učenicima (računara, softvera…). Slične podatke pokazuje i istraživanje Unije srednjoškolaca Srbije pod nazivom “Pregled srednjoškolskog života tokom pandemije” koje pokazuje da 37% deli računar sa ukućanima, dok 14,7% nema pristup računaru uopšte (uključujući i telefone i tablete).

Ovim podacima možemo da dodamo i iskustvo koje imamo u svakodnevnom životu i potrebi da se putem digitalnih tehnologija informišemo, komuniciramo i edukujemo neformalnim putem. Mnoštvo sadržaja dostupno je na internetu u vidu knjiga, video i audio zapisa. Ali za sve je potrebna tehnička opremljenost i dostupnost mreže.

Gde u vašem gradu možete učestvovati u akciji i donirati pametni telefon ili tablet, pogledajte na mapi:

U akciji učestvuje preko 20 organizacija i zainteresovanih pojedinaca, a akciju podržava Unija srednjoškolaca Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika koja će pomoći u tome da uređaji stignu do onih kojima su najpotrebniji.