Dan planete Zemlje obeležen akcijom čišćenja

22. aprila širom sveta se obeležava Dan planete Zemlje. Ove godine taj dan je obeležen u Srbiji akcijom Zavrni Rukave, verovatno najvećom akcijom čišćenja u istoriji Srbije. U akciji čišćenja prostora iza OŠ “Boško Palkovljević Pinki” u Sremskoj Mitrovici, pored grupe građana učestvovale su i organizacije Sinhro mozaik, Mitrovački Soko, Trash Hero i Kreni-Promeni Sremska Mitrovica.

Rezultati desete akcije pod nazivom Zavrni Rukave, prema informacijama glavnog organizatora, Eko straže, učestvovalo je 70 gradova i sela sa 5.500 učesnika, čistilo se 160 lokacija i sakupljeno je 70 tona otpada.

Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme.

Akcija se organizuje po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela  Estonija za jedan dan očistila celu zemlju, kao i Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca (odnosno 13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Zavrni Rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.